Bewaar uw coins in een digitale wallet

Kies de juiste cryptocurrency wallet om uw coins veilig te bewaren

Met een cryptocurrency wallet kunt u uw eigen coins veilig bewaren. In dit artikel gaan we in op de verschillende vormen wallets die er beschikbaar zijn en behandelen we benodigde kennis over adressen, private & public keys en crypto adressen.

Cryptovaluta adressen

Voordat we dieper in kunnen gaan op de verschillende soorten wallets, moet u eerst meer weten over de werking van cryptovaluta adressen. Alle cryptovaluta werken met adressen waarop de coins opgeslagen worden en waartussen transacties kunnen plaats vinden. Een adres kunt u vergelijken met een bankrekening nummer, maar dan voor cryptovaluta. Voor elke cryptocurrency zult u wel een ander adres moeten gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om Ethereum te bewaren op een Bitcoin adres.

Een adres bestaat uit een lange reeks karakters van cijfers en letters. Ieder adres wordt willekeurig gegenereerd, is uniek en is openbaar in te zien. Zo kunt u bijvoorbeeld de transactie van het Bitcoin adres 1E1BZ6bumvXtD9mV9DEv8AgRY3JwEvwg42 zonder problemen inzien op de blockchain. Omdat onbekend is van wie het adres is, is de transactie anoniem voor buitenstaanders.

Iedereen, aan wie u uw persoonlijk adres geeft, kan cryptovaluta aan u overmaken. Omdat transacties in het openbaar plaats vinden op de blockchain, is het prettig wanneer uw boekingen zo anoniem mogelijk blijven. Het is daarom verstandig om niet met een enkel adres te werken, maar met meerdere adressen.

Private en public keys

Deze paragraaf bevat helaas nogal technische informatie, desondanks is het belangrijk om hiervan kennis te hebben genomen. Om toegang te krijgen tot uw eigen coins, zult u moeten bewijzen dat u de eigenaar bent van een adres. Binnen de blockchain techniek heeft men hiervoor de zogenaamde private en public keys bedacht. De private key is de allerbelangrijkste sleutel. Alleen wanneer u in het bezit bent van deze sleutel, bent u gemachtigd om transacties uit te voeren. Wanneer u deze sleutel verliest, heeft u geen toegang meer tot uw coins. Als deze sleutel in handen komt van iemand anders, dan kan deze persoon dus uw coins verzenden. Naast de private key heeft u ook een public key. Op basis van deze laatste key worden steeds de adressen gemaakt die u gebruikt om coins te bewaren.

Wat zijn cryptocurrency wallets?

U kunt zich voorstellen dat u op een gegeven moment, met al die adressen en keys, door de bomen het bos niet meer ziet. De oplossing hiervoor zijn de zogenaamde wallets. De wallet bewaard uw private, public key en alle adressen die u bezit. Dit zijn op de eerste plaats uw eigen adressen waarop u coins kunt ontvangen en bewaren. Op de tweede plaats ook een adres boek met adressen waarheen u coins kunt overmaken naar bijvoorbeeld kennissen of exchanges. Uw coins worden nog altijd opgeslagen binnen de openbare blockchain en niet daadwerkelijk in de wallet. Mocht iemand uw wallet stelen, dan komen zij in het bezit van uw private key en hebben ze toegang tot uw coins. Wallets kunnen daarom ook altijd nog een keer versleuteld worden met een persoonlijk wachtwoord. Raak natuurlijk ook dit wachtwoord niet kwijt, anders kunt u zelf uw wallet niet meer in.

Verantwoordelijkheid

Een cryptovaluta werkt voor een groot gedeelte heel anders dan u gewend bent dan bijvoorbeeld de Euro overboekingen op uw bankrekening. Een bank bewaard uw geld en uw rekeningen. Bij problemen kunt u dan ook altijd terugvallen op uw bank. Indien u zich kunt legitimeren, is het bijvoorbeeld mogelijk om een nieuwe pincode toegewezen te krijgen. Cryptocurrencies werken op een gedecentraliseerd zelfwerkend, veilig en wereldwijd betalingsnetwerk. Dat betekend daardoor ook dat u zelf verantwoordelijk bent voor het beheer en de beveiliging van uw gelden.

De verschillende soorten crypto wallets

We vinden wallets in verschillende vormen terug. Alle wallets hebben hun eigen voor en nadelen. We zullen elk type hieronder kort behandelen.

Desktop wallet

De meest klassieke vorm van een wallet is de desktop wallet. Dit is een programma die u op uw PC of Mac heeft staan. Er zijn 2 verschillende wallet soorten te krijgen. De originele vorm van een wallet zal alle transacties van de blockchain downloaden op uw computer. De eerste keer laden kost daarom veel tijd en het kost ook veel harddisk ruimte.

Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde ‘Electrum’ wallets te downloaden. Deze wallets zoeken alleen naar uw transacties binnen de blockchain en downloaden niet de complete blockchain naar uw computer. De wallets op uw computer maken een wallet.dat bestand aan. Wij adviseren om dit bestand via een persoonlijk wachtwoord te versleutelen. Mocht iemand dit bestand in handen krijgen, dan heeft hij geen toegang tot de private key die in dit bestand is bewaard.

Maak ook regelmatig een backup van uw wallet.dat bestand om ook na een computercrash toegang te houden tot uw coins. Het nadeel van dit type is dus dat u er mogelijk wat meer werk aan heeft. Het is daarentegen wel betrekkelijk veilig.

Ook Gulden heeft een desktop wallet beschikbaar
Een voorbeeld van een desktop wallet van de valuta Gulden

Paper wallet

Papieren wallets staan bekend als 1 van de meest veilige vormen om cryptovaluta op te bewaren. Het is de bedoeling dat u, zonder dat u verbonden bent met het internet, een adres en private key aanmaakt. Het liefst gebruikt u een computer die nooit met het internet verbonden is geweest. Uw keys zijn daardoor niet bekend op het internet en veilig. De aangemaakte gegevens bewaard u op een papier. Daarom worden ze ook paper wallets genoemd. U kunt zelf een papieren wallet maken op basis van de instructies op de website van walletgenerator. Op de blockchain kunt u controleren of de coins inderdaad zijn bijgeschreven op het publieke adres van uw wallet. De papieren wallet moet u uiteraard goed bewaren in bijvoorbeeld een kluis. Bij brand of diefstal kunt u dan ook de toegang tot uw coins verliezen. Een mogelijke oplossing is om een extra kopie te bewaren op een andere locatie dan uw huisadres.

Een Bitcoin wallet met uw private en public key
Een voorbeeld van een papieren Bitcoin wallet

Een mobiele wallet

Een mobiele wallet is software die u op uw smarthphone heeft staan. Het voordeel hiervan is dat u altijd snel toegang en inzicht heeft tot uw coins en dat u eenvoudig betalingen kunt verrichten aan andere personen die een mobiele wallet bij zich hebben. Dit kan vaak eenvoudig door het scannen van elkaars QR code, waarmee snel het adres van de andere persoon overgenomen kan worden. Een QR code is een grafische weergave van het adres. U ziet 2 voorbeelden van een QR code in de afbeelding van de paper wallet hierboven. Vanwege eventuele veiligheidsrisico’s kunt u het beste niet al te grote bedragen op uw mobiele wallet bewaren.

Wallets gebruiken van een exchange

Dit is misschien nog wel de meest eenvoudige manier om uw coins in een wallet te bewaren. Er zitten echter ook veel risico’s verbonden aan coins die u bewaard op een exchange. Wanneer u coins bewaard op een exchange, zoals Binance en HitBTC, heeft u nauwelijks werk aan het onderhouden van uw wallet. U heeft toegang tot al uw coins via een enkele login en u kunt de toegang extra beveiligen met 2-factor authenticatie. U bent echter niet in bezit van de private keys. Wanneer een exchange plotseling wordt gesloten bent u al uw coins kwijt. Ook bij een hack van de exchange moet u nog maar zien dat u uw kostbare coins terug ontvangt. Wij adviseren daarom om op een exchange alleen coins te bewaren die u momenteel aan het traden bent. Bewaar uw investeringen alleen in een eigen wallet.

Een web wallet

Een wallet via het web is een dienst die geboden wordt door een wallet provider. Een eerste voordeel is dat u overal met internet toegang bij uw coins kunt komen doormiddel van een internet browser. Het tweede voordeel is dat u niet de volledige blockchain op uw computer hoeft te downloaden. U moet wel altijd er zeker van zijn dat de website die u gebruikt te vertrouwen is. Oplichters proberen dergelijke sites na te bouwen om op deze manier toegang te krijgen tot uw private keys. De meest bekende web wallets zijn MyEtherWallet voor Ethereum coins en Coinbase waarop u Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash kunt bewaren. Wanneer u gebruik wilt maken van Coinbase kunt u momenteel profiteren van een mooie aanbieding.

Ontvang tijdelijk 10 dollar aan bonus wanneer u via deze link inschrijft

De hardware wallet

De hardware wallet is het laatste type dat we in dit artikel behandelen. Veel andere artikelen op het internet geven nogal eens ten onrechte aan dat uw cryptovaluta worden opgeslagen op de hardware wallet. Dit is niet het geval, uw cryptovaluta worden altijd extern en openbaar opgeslagen op de blockchain. De belangrijkste functie van een hardware wallet is immers om ervoor te zorgen dat uw private key compleet geïsoleerd is van uw computer of tablet. U gebruikt een hardware wallet dan ook in combinatie met een desktop- of web wallet. Op het moment dat u toegang wilt tot uw coins of een transactie wilt doen, voert u via de hardware wallet authenticatie uit.

Een hardware wallet is dus een extra beveiliging stap die u kunt toevoegen om uw cryptovaluta te beschermen. Wij adviseren om altijd gebruik te maken van een hardware wallet wanneer u meer dan 500 euro aan cryptogeld wilt investeren. In ons artikel over Ledger leest u meer over hardware wallets.

 

*Zodra u voor $100 (+/- €84) of meer aan digitale valuta’s koopt of verkoopt, ontvangt u het gratis bedrag in BTC

Vindt u deze informatie interessant? Deel het met anderen:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *