Kom alles te weten over ico - initial coin offerings

ICO – Initial Coin Offerings, alles wat u ervan moet weten.

Wanneer u een ICO wilt kopen is het verstandig u eerst verder te verdiepen in dit type projecten. De afkorting ICO staat voor Initial Coin Offering. ICO’s zijn in korte tijd zeer populair geworden, maar ze zijn vaak ook in opspraak geweest. Het doel van een ICO is om kapitaal op te halen om een project te financieren. Iedereen die overtuigd is van het potentiële succes van een project kan investeren en ontvangt daarvoor tokens terug.

Waarom investeren mensen in een ICO?

Een ICO bestaat normaal gesproken uit een aankondiging op forums als bitcointalk.org en een website van het project. Hier zult u alle informatie en bijzonderheden van het project vinden, zoals de doelen, de teamleden en beoogde tijdslijnen. De prijs van de aan te kopen tokens is normaal gesproken van te voren vastgesteld en er is een vastgestelde investeringsperiode waarbinnen u kunt deelnemen.

Deelname aan een Inital Coin Offering betekend dat u investeert vanaf het eerste moment dat dit mogelijk is. De tokens of cryptocurrencies van het project zijn dus nog nooit eerder verhandeld op een exchange. In het verleden is het regelmatig voorgekomen dat de waarde enorm gestegen is, nadat de tokens beschikbaar zijn gekomen. Veel mensen doen daarom puur vanwege winstspeculatie mee aan ICO’s. Met regelmaat pakken de initiële investeerders hun winst al op korte termijn door hun ICO-tokens te verkopen. Daarna nemen ze weer deel aan andere projecten.

Er zijn ook mensen die voor een langere tijd investeren in een project. Vaak ondersteunen zij daadwerkelijk de ideeën achter het project en willen zij dat dan ook financieel ondersteunen. Geduld wordt vaak beloond en men profiteert van de waarde toename over een langere tijd. Wanneer u opzoek bent naar een ICO, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de sites icoindex en icoalert.

Wat is het verschil met een Initial Public Offering?

Binnen de normale beleggingswereld heeft men te maken met IPO’s. Deze zorgen voor de gang naar de beurs, die bedrijven kunnen gebruiken om het benodigde kapitaal op te halen. Vaak doen bedrijven dit nadat er sprake is geweest van andere investeringen, die de mogelijkheden voor een verdere groei al hebben aangebracht. Men heeft nu extra kapitaal nodig om verder te groeien door bijvoorbeeld nieuwe vestigingen te openen, bedrijven over te nemen of nieuwe technieken te omarmen.

Ook bij een ICO wordt een gedeelte van de totale supply, maar dan met tokens in plaats van aandelen, van het project verkocht om aan het benodigde kapitaal te komen. Bij een Initial Coin Offering hebben we meestal niet met beleggers te maken maar met particulieren die graag willen investeren in het nieuwe project. We zien dan ook grote overeenkomsten met crowdfunding.

Net als IPO’s wordt een gedeelte van het totaal aantal supply aan coins (bij IPO zijn het aandelen) van de startup of het bedrijf verkocht om geld te verdienen en het bedrijf te funden met geld. Echter, terwijl IPO’s met beleggers omgaan, gaan ICO’s om met individuen die graag willen investeren in een nieuw project, net als bij een crowdfunding event. We zien dan ook vaak dat ICO’s zijn ingericht als een crowdfunding project. Het grote verschil is echter dat men bij een crowdfunding het in de gedachte van een donatie doet en geen rendement terug verwacht. Bij een Initial Coin Offering wil men daadwerkelijk rendement behalen.

Groter risico bij ICO’s

Investeren in een Initial Coin Offering brengt veel grotere risico’s met zich mee dan investeren in bestaande cryptovaluta. Het project heeft zich nog helemaal niet bewezen en het kan gebeuren dat doelen niet behaald worden. Je zal in dat geval je investering grotendeels kwijt zijn.

ICO’s zijn niet gereguleerd en het AFM geeft dan ook een waarschuwing:

 • ICO’s vormen momenteel een ideaal speelveld voor oplichters.
 • Veel mensen overschatten het rendement. Zowel de projecten als de onderliggende blockchaintechnologie is nog volop in ontwikkeling.
 • Naast het rendement wordt vaak ook de benodigde specialistische kennis en expertise onderschat om tot een weloverwogen investeringsbeslissing te komen.
 • Aanbieders van ICO’s zijn vaak niet transparant in hun informatieverstrekking, waardoor het zeer moeilijk is om een inschatting te maken van de waarde, en bonafide ICO’s te onderscheiden van projecten met frauduleuze intenties.
 • In de huidige hype investeren veel mensen met een speculatief doel. Dit draagt bij aan zeer volatiele koersen. Vanwege de beperkte handel is het relatief eenvoudig om de koers te manipuleren.

Het is dus belangrijk overwogen te werk te gaan en goed rekening te houden met de mogelijke risico’s. Een recent voorbeeld is de startup Confido. Beleggers staken in totaal 320.000 euro in Confido, met de verwachting dat de nieuwe cryptovaluta CFD in waarde zou stijgen. De oprichter zette echter een bericht online dat hij ‘juridische problemen’ had en verdween van de aardbodem, samen met de social-mediakanalen van het bedrijf, de website en zijn linkedin-profiel. De beleggers lijken ondertussen deels hun inleg terug te krijgen, maar hadden hun totale investering ook kwijt kunnen zijn.

De voordelen van een Initial Coin Offering

 • Het is voor iedereen mogelijk om mee te doen. Normaal gesproken is dat ook mogelijk zonder tussenkomst van een 3e partij.
 • De drempel om mee te doen is laag. Vaak kan er met elk budget meegedaan worden.
 • Voor projecten is het een zeer snelle manier om het benodigd kapitaal op te halen.
 • Het risico is groot, maar binnen een kort tijdsbestek is het potentiële rendement ook hoog.

De nadelen van een ICO

 • In het huidig klimaat zijn veel investeerders niet uit op het daadwerkelijke succes van het project, maar enkel op een snelle winst.
 • Het is niet vanzelfsprekend dat een project beschikbaar komt op de grotere exchanges zoals Binance. Succes blijkt in de praktijk grotendeels hiervan afhankelijk.
 • Meestal betreft het start-ups waarvan nog geen historie bekend is en waarvan ook nog geen producten gereed zijn.
 • Er is geen regulering waardoor de kans op oplichting reëel is.

Bereid u goed voor bij deelname aan een ICO

Wanneer u mee wilt doen aan een Initial Coin Offering is het belangrijk u goed voor te bereiden. Op deze manier krijgt u meer inzicht in het project en is het mogelijk een meer afgewogen beslissing te maken.

Welk probleem lost het product of dienst op?

Iedereen wil graag geld ophalen voor een project, maar wordt er daadwerkelijk een probleem opgelost met het product of de dienst die men wil ontwikkelen? Uiteraard is de kans op het slagen van het project veel kleiner wanneer niemand opzoek is naar een oplossing van het betreffende vraagstuk.

Is er positieve informatie op internet te vinden over het project?

Zoek op internet zoveel mogelijk informatie over het project. Er zijn verschillende bronnen die u in elk geval kan raadplegen:

 • Is het project in het nieuws geweest en zijn de reacties op het bericht positief?
 • Is er een aankondiging op bitcointalk.org geweest of zijn er berichten op reddit.com en hoe zijn de reacties daar op het project?
 • Gebruik een site als IcoBench om een overzichtelijk beeld over het project te verkrijgen.
 • Probeer te achterhalen of er een community van gebruikers en mogelijke investeerders is ontstaan. Vaak is in slack– of telegram groepen veel informatie over het project in te winnen.

Onderzoek de informatie die aangeboden is op de website van het project

Het is belangrijk dat de website van het project duidelijk is in zijn informatie verstrekking. Als transparantie ontbreekt en het meer vragen bij u oproept dan beantwoord kunt u beter niet investeren. De volgende onderwerpen dienen aanwezig te zijn om een goed beeld te krijgen van de ICO:

Project omschrijving

Wat wil men met het project bereiken, wat is het doel. Nogmaals, wanneer het project geen daadwerkelijk probleem oplost, is het dan wel verstandig om te investeren?

Uit welke mensen bestaat het team?

De website van het project moet inzicht geven in de mensen die betrokken zijn bij het project. Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn om te controleren wie deze mensen zijn en wat hun werkervaring is. Blijf altijd alert, want men kan nep profielen aangemaakt hebben. Zijn de software ontwikkelaars al bekend en wat is hun track-record? ICO’s maken veelal gebruik van zogenaamde advisors. Let op!, in de praktijk kan het gebeuren dat zij alleen maar hun naam tegen betaling verbonden hebben aan het project.

Tijdslijnen

Welke mijlpalen heeft het project gedefinieerd? Zijn de doelen die men binnen het aangegeven tijdspad gesteld heeft wel reëel? Waarschijnlijk bent u op zoek naar een project waarin u kort of juist lang wilt investeren. Met het tijdslijnen overzicht kunt u goed inschatten of het project bij uw verwachting aansluit.

Financieel overzicht

Het is nooit verstandig om te investeren zonder te weten wat men met het gevraagde kapitaal wil gaan doen. De website moet een duidelijk beeld geven waarom ze het gevraagde kapitaal nodig hebben en waaraan ze het zullen besteden. Investeer nooit wanneer u op deze vraag geen antwoord kan vinden.

De whitepaper

Last but not least, de whitepaper is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van de hele website. Een whitepaper is een verplicht onderdeel van een ICO. Alle hierboven behandelde onderwerpen dienen er tot in het kleinste detail in terug te komen. Lees de whitepaper daarom altijd goed door om tot een totaalbeeld van het project te komen. Schrijf de vragen die de whitepaper bij u oproept goed op en probeer er daarna antwoord op te krijgen. Als voorbeeld kunt u hier een whitepaper inzien van Syscoin en de whitepaper van Monetha.

Ja ik wil investeren!

Ook wanneer u alles onderzocht heeft en u bent overtuigd van het slagen van het project, dan is het nog steeds aan te raden er alleen geld in te stoppen dat u kunt missen. Wees altijd bereid om het geld mogelijk te verliezen. Vergeet namelijk niet, dat de blockchain wereld nog steeds in zijn kinderschoenen staat.

Voor de meeste ICO’s heeft u Bitcoin of Ethereum nodig om de tokens te kunnen aanschaffen. Wanneer u Bitcoins nodig hebt, dan kunt u deze eenvoudig via ideal kopen bij Bitonic. Ethereum is eenvoudig via LiteBit of Coinbase te verkrijgen.

Vindt u deze informatie interessant? Deel het met anderen:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *