Een masternode neemt een belangrijke plaats in binnen de blockchain

Wat is een masternode en kan het een goede investering zijn?

Steeds vaker heeft men het in de wereld van de blockchain over masternodes. Sinds de coin Dash ermee is begonnen, lijkt er een ware hype onderstaan. Steeds vaker beginnen ook andere cryptovaluta’s deze technologie te ontwikkelen. Maar wat is een masternode nou eigenlijk?

Het verschil tussen een normale wallet en een masternode

Wanneer u een normale wallet gebruikt voor het bewaren van uw cryptogeld, sluit u deze na het gebruik ook weer af. Wanneer het u uitkomt, kunt u ook de computer uitschakelen. Op dat moment is er geen verbinding meer met de blockchain van de betreffende coin mogelijk.

Masternodes bestaan in de basis ook uit een wallet, echter moet de wallet software altijd verbonden kunnen blijven met de blockchain. U heeft dus een wallet en een computer of server nodig. Bovendien moet deze altijd aan staan en verbonden zijn met het internet.

Het uitvoeren van taken op de blockchain

Omdat een masternode altijd verbonden is met de blockchain, kan het ook extra taken uitvoeren voor het netwerk. Vaak zien we dat deze taken bestaan uit het direct kunnen uitvoeren van transacties en het bewaken van de veiligheid van het netwerk. Elk project zal zelf bepalen wat de benodigde taken binnen het netwerk zijn, waardoor de specifieke taken dus per cryptocurrency zullen verschillen. Eigenaren van een masternode ontvangen een vergoeding voor het uitvoeren van deze taken. Het is daardoor mogelijk om extra inkomsten te genereren.

Kan iedereen een masternode beginnen?

Het is voor iedereen mogelijk een masternode te beginnen, maar er zal eerst aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden. De belangrijkste voorwaarde is dat er een bepaalde hoeveelheid cryptovaluta in de wallet moet worden vastgehouden. U kunt dit het beste vergelijken met een soort deposito. Uw wallet software moet altijd verbonden zijn met het internet en soms zijn er specifieke hardware eisen gesteld om de taken goed uit te kunnen voeren. Om een masternode te kunnen beginnen is dus een investering nodig.

De voordelen en de kracht van masternodes

  • Masternodes zorgen voor een stabiele hoeveelheid valuta die vast staan in deposito’s. Er zijn daarom minder coins beschikbaar voor de handel. Schaarste werkt waarde verhogend en zogenaamde pump en dumps worden voorkomen.
  • De eigenaren van masternodes zijn over het algemeen fans van het betreffende project. Vaak zijn ze uitermate actief met het promoten van het project op social media.
  • Masternodes zijn altijd online. Ze voeren diensten uit voor het netwerk en zorgen dus voor een stabiele beschikbaarheid van de blockchain.
  • Hoe meer masternodes er zijn, hoe moeilijker het is om alle knooppunten binnen het blockchain netwerk op hetzelfde moment offline te halen.
  • Bezitters van een masternode krijgen meestal ook stemrechten om daarmee invloed uit te oefenen op de beslissingen binnen het project.

De nadelen en risico’s van het gebruik van masternodes

  • Het is een risico wanneer het overgrote deel van de nodes in handen is van één persoon of een groep samenwerkende personen. Zij zouden dan in 1 keer alle nodes offline kunnen halen en het functioneren van de blockchain kunnen verstoren.
  • Groepen kunnen de masternodes onderbrengen binnen een zelfde datacenter. Dit verlaagt hostingkosten maar het netwerk is veel kwetsbaarder omdat er weinig geografische spreiding is van de nodes.
  • Omdat masternodes vaak op goedkope hostingaccounts geplaatst worden zijn ze gevoelig voor denial of service aanvallen.
  • Het is niet zeker of u rendement op uw investering terughaalt. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van de cryptocoin daalt. Er is dan minder geld over dan dat de investering heeft gekost om de masternode op te zetten.
  • Hoe meer masternodes er op het netwerk komen, hoe lager het rendement per node zal zijn.

Zijn masternodes een goede investering?

Of een masternode voor u een goede investering zal vormen, zal vooral afhangen van de hoeveelheid geld die u kwijt bent geweest aan het opbouwen van het benodigde kapitaal. Over het algemeen zal gelden, hoe later u begint aan een masternode, hoe hoger de benodigde investering zal zijn. Was u vroeg betrokken bij het project, dan heeft u mogelijk al een groot kapitaal van de betreffende cryptovaluta opgebouwd.

Naast het financiële aspect spelen vaak ook andere persoonlijke afwegingen mee. Misschien bent u zeer nauw betrokken bij het project en wilt u doormiddel van een masternode bijdragen aan het succes. Bovendien heeft u vaak meer zeggenschap gekregen over de richting waarop het project zal worden uitgevoerd.

U kunt de website van MasterNodes.pro bezoeken voor een totaal overzicht van alle masternodes en een actuele berekening van de return on investment.

Al met al zijn masternodes een zeer interessante en welkome ontwikkeling binnen de blockchain wereld.

Vindt u deze informatie interessant? Deel het met anderen:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *