Bescherm rechten van fotografen via de Kodak Blockchain

Kodak begint blockchain om het beeldmateriaal van fotografen te beschermen

Om de foto’s en rechten van fotografen te beschermen stapt Kodak in de wereld van de blockchain. Zou de oude en logge fotogigant geleerd hebben van het faillissement en nu wel klaar zijn voor de toekomst?

Historie van Kodak

Kodak is in 1888 begonnen met het maken van handzame fototoestellen. De eerste digitale camera werd al in 1975 ontwikkeld door een ingenieur in dienst van het bedrijf. Deze uitvinding vormde een bedreiging voor een eerdere uitvinding van het bedrijf, namelijk het fotorolletje. Daarom werd besloten om weinig bekendheid te geven aan het apparaat dat maar liefst 3 kilo woog en zwart-wit foto’s wist te maken zonder film.

Historie beeldmateriaal van KodakDeze interne weerstand tegen digitale fotografie is altijd gebleven en het bedrijf werd ingehaald door concurrenten die de nieuwe technologie wel omarmden. Daarom was Kodak genoodzaakt om in 2012 faillissement aan te vragen. De bedrijfsonderdelen voor het produceren van camera’s, printers en scanners werden verkocht. Er werd in 2013 een doorstart gemaakt, waarbij het bedrijf zich alleen nog richtte op printtechnologie voor de zakelijke markt.

Anno 2018 kiest het bedrijf voor een nieuwe koers en kondigt het aan om blockchain-technologie in te zetten voor een platform waarop fotografen rechten kunnen verkopen voor het gebruik van hun materiaal.

Blockchain hype

De blockchain begint steeds meer zijn intrede te doen binnen de zakelijke markt. Vooralsnog lijken bedrijven echter vooral in te spelen op de hype. Volledig zonder enige context veranderde ijstheemaker Long Island Iced Tea Corp de bedrijfsnaam in Long Blockchain Corp. Daarop volgde een koerssprong van 500 procent. Een ander bedrijf, On-line Plc, veranderde de bedrijfsnaam naar On-line Blockchain Plc met als gevolg een koersstijging van 400 procent. Heel ‘verrassend’ zien we dan ook, dat de dag nadat Kodak de nieuwe plannen bekend heeft gemaakt, de koers met 120% is opgelopen.

KodakOne platform en de KodakCoin

Kodak noemt hun blockchain oplossing het KodadakOne-platform. Op de blockchain worden de eigendomsrechten voor aangesloten fotografen van bestaand en nieuw werk geregistreerd. Zij kunnen daarna hun werk in licentie uitgeven binnen het platform. Zowel professionele- als amateurfotografen kunnen daarmee betalingen ontvangen voor het in de handel brengen van hun werk. Deze betalingen zullen plaatsvinden met behulp van Kodak’s eigen cryptovaluta, de KodakCoin.

Het platform zal het internet continue scannen op zoek naar werk dat geregistreerd is binnen het KodakOne-systeem. Deze foto’s kunnen op deze manier bewaakt en beschermd worden ten onrechtmatig gebruik. Wanneer er werk gevonden wordt dat zonder licentie gebruikt wordt, dan kan het platform daarop actie nemen. Er kan bijvoorbeeld alsnog afdracht van licentiekosten geregeld worden, zodat de fotografen betaald worden voor hun werk.

Initial Coin Offering

Kodak begint een Initial Coin Offering op 31 januari 2018. Het doel van een ICO is om kapitaal op te halen om een project te financieren. Investeerders uit Amerika, United Kingdorm, Canada en andere geselecteerde landen kunnen deelnemen. In ons artikel over Initial Coin Offerings leest u alles wat u moet weten over deze vorm van investeren. Meer informatie over het project van Kodak kunt u vinden op www.kodakcoin.com.

Vindt u deze informatie interessant? Deel het met anderen:

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *